Vuosikatsaus

Hieman yli vuoden verran on intiaanielämämme kestänyt. Asuntoautoilu tuntuu edelleen yhtä hauskalta ja mukavalta, kuin vasta aloitettuamme. Ja edelleen on ehdottomasti näppärin ja kätevin tapa matkata tämän köörin kanssa paikasta toiseen. Elämä on vähän seikkailua, joka päivä.

Koska aloitimme autoelämämme talvea vastaan, ei tulevakaan talvi pelota. Talvella on vähän ulkona kylmempi ja lämmityksestä pitää huolehtia enemmän, mutta muuten viime talvesta selvisimme hyvinkin pienillä harmeilla. Tuleva talvi otetaan vastaan hyvillä mielin. Kesällä sai ratissa moikkailla muita karavaanareita hyvinkin tiheään, näin syksyllä vastaantulevia karavaanareita on huomattavasti vähemmän. Osa matkailee ja yöpyy asuntoautoissaan tai -vaunuissaan läpi vuoden, suurella osalla autot ja vaunut ovat talven säilytyksessä.

Useimmin kysytyt kysymykset.

Tarkenetteko te?
Kyllä me tarkenemme. Kovalla pakkasella sähkön ja kaasun lämmityskapasiteetti riittää pitämään auton miellyttävässä sisälämpötilassa. Miikun ompelema ovisuoja oli käytössä koko talven ja pitkälle keväällekin. Asunto-osan ovi falskaa sen verran, että pieni veto ja viima tulee muuten lattioita pitkin. Ovisuoja asunto-osan ovessa riitti hyvin tämän epämiellyttämän vedon poistamiseksi. Lattialämmitys tekee lattioista mukavan lämpimät astella, myös ilman villasukkia.
Ohjaamo on auton kylmin paikka. Ohjaamo on siis kuin pakettiauton ohjaamo, peltiä ja lasia. Ulkopuolella ohjaamon lasien päällä käytän siihen valmistettua peittoa (ensi talveksi tilasin uuden peiton M. Huhtalolta) ja sisällä on ohjaamon ja asuintilan välissä toinen peite. Näin kylmä ei pääse ohjaamosta liiaksi sisätilaan. Kaikkein kovimmilla pakkasilla viime talvena meillä oli myös pieni sähköpatteri varalla, jos alkaisi palella. Ja sängyssä on vakiona kaksi peittoa, toista ei ole usein tarvittu.

Paljonko menee kaasua?
Kesällä kaasua menee hyvin vähän. Kahvin keittoon ja jääkaapin viilentämiseen. Yksi pullo saattoi kestää monta viikkoa. Talvella kovalla pakkasella, vain kaasun varassa, yksi pullo kestää kaksi päivää. Aina kun mahdollista, käytämme sähköä lämmitykseen, mutta ollessamme kaasun varassa, on varapullo vähintään ulottuvilla. Sähkö on edullisempaa, kaasu kalliimpaa. Kaasu maksaa 11kg alle 20€.

Onko kaikki toiminut?
No ei tietenkään. 🙂 On hajonnut lämmitys, jääkaappi pari kertaa, rengas ja laakerit. Mutta näin käy autojen kanssa ja näin käy asuntoautojen kanssa. Kaikki on saatu kohtalaisen nopeasti kuntoon ja matka on taas jatkunut. Kerran olemme jääneet tienpäälle ja tulleet hinausautolla ja Miikun noutokyydillä tilapäismajoitukseen. Erään kerran jätin jääkaapin päälle huoltoon auton viedessäni, kun ajattelin sen olevan vain päivän tai parin juttu. No siinä kesti pari viikkoa, kun osia tilattiin Saksasta asti. Pojat olivat ottaneet autosta tietysti kaikki virrat pois. Jääkaapin avaaminen parin viikon jälkeen kesäkelillä oli kammottavaa. Mutta siitäkin selvittiin. Netistä löytyi hyviä vinkkejä, miten hajun saa pois jääkaapista.

Onko pelottanut?
Eipä oikeastaan. Torniossa oli vähän jännittävää kerran, kun yöllä heräsimme siihen, että auto heilui. Unenpöpperössä ihmettelin, että miten joku koira kääntää kylkeä niin voimakkaasti. Mutta unen karistessa silmistä ymmärsin, että kyse ei ole nyt siitä. Avasin oven ja kurkkasin pihalle, niin joku pojankloppi oli humalaspäissään saanut päähänsä kiivetä autoni katolle. Kovalla vauhdilla hän sieltä hyppäsi alas ja juoksi karkuun. Harmi vain, että oli astunut peruutuskameran päälle ja se roikkui surullisena vain johdon varassa. No näppäränä tyttönä sain senkin korjattua ja hyvin pienillä vahingoilla siitäkin selvittiin.

Oletko laittanut lisävarusteita autoon?
No hieman olemme modanneet alkuperäistä. Katolla on aurinkopaneelit, jotta kesällä ei tarvitse sähkötolppaa akkujen lataukseen. Akut ovat olleet täynnä. Invertteri laitettiin akulle, jotta toimistotyöt saa hoidettua mistä tahansa sijainnista käsin. Makuuhuoneeseen tuotiin akulta latauspistoke puhelimelle ja muille elektronilaitteille. Edelleen liittyen omavaraisuuteen ja puskaparkissa yöpymiseen, sähköjohdon päässä ei oltu kesällä kovin montaa kertaa. Lamput vaihdettiin led-valoihin, joka säästää sähköä mukavasti. Auton kylkeen laitettiin vesivienti, että suihkun saa pihalle koirien pesua varten ja olen minäkin käynyt ulkosuihkussa kesällä kerran jos toisen. Takatalliin rakensin oman huoneen koirille. Miikun vanhasta autohäkistä saatiin häkin yksi seinä ja sisälle sängyn alle luukku läpikäynniksi asunto-osasta. Kyy-koiranen on kohtalaisen lämminverinen ja hänen on yleensä aina kuuma. Tästä lisähuoneesta onkin tullut Kyyn kolo, koska hän on yleensä aina ja ainut, joka siellä majailee joka kelillä. Kesällä on näppärä parkissa pitää takatallin ovea auki, ilma virtaa ja viilentää autoa. Myös yksi sängyn porras levennettiin, jotta käynti takatalliin ja sänkyyn sujuu koirilta mukavammin.

Pesu, pyykit, ruuan laitto ja siivous.
Pesulla voin käydä auton suihkussa (harvoin), ystävien luona (usein), kuntosalilla tai uimahallissa. Ei ole tarvinnut likaisena elää, älkää olko huolissanne. Pyykit on järjestynyt siskon ja ystävän luona (kiitos Miikku tästäkin). Useissa kaupungeissa on myös kolikkopesuloita, ota ja käytä, näppärää. Ruuanlaitto on ollut lähinnä veden keittelemistä, en ole mikään kokkikolmonen ja ihme, että tähän ikään olen hengissä selvinnyt näillä ruanlaittotaidoillani. Kaasuliedellä on kyllä hyvät mahdollisuudet tähän, useimmiten ostan aika valmista ja syön muualla. Siivous ja muut kotitaloustyöt ovat välttämättömiä, eivät suosikkejani. Imuri lainataan ja tavarat kannetaan ulos. Lattioiden pesu ja se on siinä. Siivous näin pienessä tilassa ei onneksi vie kamalasti aikaa. Sillä luulisi, että tekisin sitä useammin, en tee kuin pakon edessä.

Nukkuvatko koira sängyssä?
Bingo nukkuu. Muut nukkuvat omilla paikoillaan. Kyy vierailee sängyssä, mutta hänelle siellä on liian kuuma. Nano ja Nuka nukkuvat omissa pedissään, joskus käyvät hetken sängyssä pyörähtämässä. Koirilla on lupa tulla sänkyyn.

 

Syyskuvia laumastamme. Kuvaja Miikku Pietilä